IMUNEL – tisková konference

18. dubna 2012 se v Praze konala tisková konference za účasti odborníků zabývajících se probiotiky a jejich významem pro lidské zdraví.

Jako první vystoupil, prof. Alberto Cresci z University di Camerino v Itálii, který připomněl, že střevní mikroflóra u každého člověka sehrává zásadní roli v oblasti prevence řady chorob. Dále uvedl, že „jakékoliv narušení rovnováhy v jejím množství nebo složení může vyvolat nežádoucí imunitní reakce nebo zažívací problémy. Jako složka výživy probiotika mají protiinfekční účinky, stimulují imunitu, snižují riziko vzniku alergií a příznivě ovlivňují průběh zánětu.“

Proč právě SYNBIO

Přednáška prof. MUDr. Milana Lukáše, CSc., se zabývala charakteristikou probiotik obsahujících vybrané kmeny laktobacilů. Klinické testy prokázaly, že probiotické kmeny Lactobacillus rhamnosus IMC 501® a Lactobacillus paracasei IMC 502® zmírňují gastrointestinální obtíže, zlepšují pravidelnost stolice a usnadňují vyprazdňování střevního obsahu, modulují imunitní reakce, redukují riziko alergií a vykazují silnou antioxidační aktivitu, čímž neutralizují působení reaktivních forem kyslíku. Oba kmeny se v příznivém působení na lidský organismus vzájemně podporují, a tím se na minimum omezuje eventualita selhání.

Prof. Lukáš uvedl, že „tato probiotická kultura byla v r. 2001 získána ze stolice starší generace Italů a patentována Universitou di Camerino pod souborným názvem SYNBIO.“

Dále informoval, že na jeho pracovišti (Klinické centrum Iscare Lighthouse Praha) probíhá klinická studie s probiotickou kulturou SYNBIO. Upozornil také na dostupné přípravky s probiotiky na českém trhu (léčiva, doplňky stravy a potraviny pro zvláštní výživu). Více údajů o kultuře SYNBIO lze nalézt na www.synbiotec.cz.

Novinka z MADETY na českém trhu

Společnost MADETA nyní uvádí na trh jogurtový nápoj IMUNEL, který je obohacen o probiotickou kulturu SYNBIO. Tento nápoj podporuje zdravou střevní mikroflóru, má nízký obsah tuku a lahodnou sladkokyselou chuť. Vyrábí se s jahodovou a brusinkovou příchutí, ale je dostupný i v provedení „nature“.

Závěr

Pouze minimum výrobců probiotik je schopno zaručit standard ve smyslu kompletní charakteristiky mikrobiologických vlastností a popis účinků na imunitní a fyziologické funkce organismu. Jen málo probiotik splňuje kritérium klinického výzkumu v rámci humánních klinických studií. Výjimkou je v tomto ohledu probiotická kultura SYNBIO, která je bezpečná, stabilní, účinná a má schopnost dlouhodobě přežívat jak ve střevě, tak v potravinářských produktech. Její exkluzivní vlastnosti byly ověřeny v řadě klinických studií na lidských dobrovolnících.

 

Další články