Rozhovor s Prim. MUDr. Pavlem Frühaufem, CSc. - téma probiotika

MUDr. Pavel Fruhauf, CSc.
Na našem trhu se vyskytuje celá řada mléčných výrobků s probiotiky. Různé mléčné výrobky obsahují různý počet a různé druhy probiotik. Podle jakých kritérií bychom je měli vybírat?
Výrobce kvalitního probiotického produktu by měl na jeho etiketě deklarovat přesný název použitých kmenů probiotik, jejich lidský původ a jejich koncentraci na konci expirace. Další velmi důležitou vlastností je přilnavost ke střevní stěně, protože pokud probiotikum tzv. nepřilne, nemůže ve střevě zúročit svůj účinek a pouze projde naším trávicím ústrojím. V neposlední řadě je to samozřejmě kvalitní klinická dokumentace, která potvrzuje účinnost a bezpečnost daného probiotika při jeho dlouhodobém užívání.
Je optimální užívat jeden probiotický produkt denně?
Pokud probiotikum splňuje vlastnosti uvedené v předchozím bodě, pak postačuje pravidelné a dlouhodobé užívání jednoho probiotického produktu denně.
Životnost mléčných produktů se obvykle pohybuje kolem 3−4 týdnů. Jsou i po této době obsaženy správné probiotické bakterie a ve správném množství?
Počet probiotických bakterií se samozřejmě může časem snižovat – opět záleží na jejich kvalitě a schopnosti přežívat, kterou by měl výrobce deklarovat. Podstatné je, kolik bakterií se dostane až do střeva, tedy vydrží kyselé prostředí žaludku, a dále jejich schopnost přilnout na stěnu střeva, od které se následně odvíjejí zdravotní přínosy pro lidský organismus.
Na kolik procent může podle vás strava ovlivnit zdraví člověka v porovnání s genetikou?
Genetická dispozice je důležitá, ale i s nevhodnou informací lze bojovat, nebo ji alespoň zlepšovat − mimo jiné i stravou.
Je vhodné podávat probiotický jogurtový nápoj tříletému dítěti? A nehrozí u tak malého dítěte při pravidelné konzumaci nějaké riziko?
Jogurtové produkty jsou sami o sobě vhodnými potravinami, a pokud jsou obohacené o dobře vyzkoušená probiotika, je to pro dítě velmi vhodná strava. Žádná rizika nehrozí.